
Rudi Niemeijer
Rudi is docent software testen, DevOps, internet of things en diverse technische en innovatieve onderwerpen. Hij heeft achtergronden in de elektronica en informatica en is in het dagelijks leven werkzaam als product owner, technisch consultant en hybride docent.
-
Inleiding in RESTful API’s
De cursus Inleiding in RESTful API's biedt een introductie tot het concept van RESTful API's en hoe mensen en systemen op het internet met elkaar communiceren via HTTP. Deze cursus richt zich op het begrijpen van de basisprincipes van RESTful API's en het verkennen van de fundamentele functies die ze bieden. Tijdens de cursus leren de deelnemers hoe webbrowsers verbinding maken met websites en hoe RESTful API's worden gebruikt om gegevens en functionaliteit tussen verschillende applicaties uit te wisselen. Ze zullen de basisprincipes van HTTP-protocollen begrijpen en hoe deze worden toegepast bij het ontwerpen en implementeren van RESTful API's.
-
Certified Ethical Hacker (C|EH)
Een Certified Ethical Hacker (CEH) is een professional die toestemming heeft om de beveiliging van computersystemen en netwerken te testen op kwetsbaarheden. Ze voeren geautoriseerde hackpogingen uit om zwakke punten te identificeren en verbeteringen voor te stellen. De CEH-certificering is ontwikkeld door de International Council of E-Commerce Consultants (EC-Council) om een standaard te stellen voor ethisch hacken. Het programma is in 2003 gelanceerd en heeft sindsdien wereldwijd erkenning gekregen.
-
Agile Applicatiebeheer
Agile applicatiebeheer omvat het beheren, onderhouden en updaten van softwareapplicaties gedurende de hele levenscyclus, gebruik makend van agile technieken zoals Scrum en Kanban. In de cursus helpen de deelnemers om een keten van haarsalons met 42 reserveringssystemen operationeel te houden. En ieder uur waarin applicatie niet perfect werkt of de techniek het laat afweten kost de haarstudio's veel reserveringen en omzet...
-
Programmeren in Pascal
Pascal is een programmeertaal ontworpen door Niklaus Wirth in de jaren '70 bedoeld voor algemeen gebruik en dankzij de leesbare syntaxis en gestructureerde code geschikt voor educatieve doeleinden. Tegenwoordig is Pascal één van de vele programmeertalen waarin snelle, onderhoudbare applicaties kunnen worden ontwikkeld en is in de uitvoering veel sneller dan bijvoorbeeld Python en gestructureerder en veiliger dan C. In de cursus leert de deelnemer gestructureerd object-georiënteerd programmeren in Free Pascal en worden uitstapjes gemaakt naar het (oudere) Turbo Pascal 3.0.
-
Masterclass Escape Net
De masterclass Escape Net bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijgen de deelnemers uitleg over een breed palet aan verbindingsmethoden op servers en systemen op Amazon Webservices en andere cloud-compute-oplossingen, zoals telnet, SSH, (S)FTP en HTTP(S) en de onderliggende technieken, aan de hand waarvan zelfstandig op en door een keur van netwerk-gekoppelde Linux servers genavigeerd kan worden. In het tweede deel krijgen de deelnemers gezamenlijk de mogelijkheid hun (nieuwe) vaardigheden uit te proberen om een schatkist in de lesruimte te openen. Maar dat gaat niet zomaar en de klok tikt...
-
Inleiding in Requirements Engineering
In de cursus Inleiding in Requirements Engineering gaan we het algemene proces van requirements engineering bespreken zoals dat van toepassing is in waterval, sequentiële en agile modellen. We besteden aandacht aan elk van deze ontwikkelprocessen en de benodigde vaardigheden als requirements engineer. Met wie het gesprek te voeren, op welk moment en met welk doel; welke kennis is nodig in welk softwareontwikkelproces en hoe om te gaan met obstakels in dit proces?
-
Praktische analoge en digitale elektronica
In de cursus Praktische analoge en digitale elektronica wordt elektronica vanaf de basis behandeld, met het maken van een batterij, rekenen aan weerstanden, gebruik van condensatoren en transistoren, werken met logische poorten tot aan het toepassen van een voorgeprogrammeerde ATtiny85 microcontroller.
-
Aan de slag met Amazon Web Services
Amazon Web Services (AWS) is een uitgebreid cloudplatform met meer dan 175 volledig uitgeruste services van datacenters over de hele wereld. Het biedt een flexibele, schaalbare en kosteneffectieve oplossing voor het hosten van websites en applicaties. Met AWS kunnen klanten snel en gemakkelijk computing-, opslag- en andere IT-resources op afroep verkrijgen. AWS biedt ook een breed scala aan tools en services voor gegevensanalyse, machine learning, beveiliging en meer. Deelnemers krijgen tijdens de cursus de mogelijkheid om gebruik te maken van het AWS platform en hiermee zelf producten en diensten te configureren en te gebruiken.
-
Traineeship Operations
Het traineeship Operations is een maatwerkcursus voor medewerkers van een zich in DevOps specialiserende beheerorganisatie met 20 cursusdagen (en -avonden) verdeeld over 12 weken. In het in een fysieke setting vormgegeven lesprogramma bereiden de deelnemers zich samen met de andere deelnemers en de hybride docenten voor op het gebruiken van moderne agile en DevOps methoden en technieken om op die manier de praktijksituatie naar een hoger niveau te tillen.
-
Servertoepassingen met de Raspberry Pi
De verschillende soorten verkrijgbare Raspberry Pi's hebben de beschikking over een Debian Linux distributie die Raspbian Linux wordt genoemd. Hiermee zijn zowel kleine hardwareprojecten als omvangrijke servertoepassingen mogelijk. In de cursus Servertoepassingen met de Raspberry Pi wordt niet alleen gekeken naar de geschiedenis en de verschillende beschikbare Raspberry Pi modellen, maar wordt ook gewerkt met Linux en worden verschillende servertoepassingen gemaakt.
-
Robot Framework
Het Robot Framework is een set van open source Python modules die het automatiseren van testuitvoering op alle niveau's van testen vergemakkelijkt. Het framework is eenvoudig te installeren op alle voorkomende platformen en is breed inzetbaarheid bij het automatiseren van zowel API als UI testen. In de cursus worden alle facetten van de installatie, het gebruik van Library Keywords, variabelen, logica en uitbreidingen in de vorm van User Keywords behandeld.
-
Tools voor Software Testen
In de cursus Tools voor Software Testen wordt de deelnemer meegenomen in de wereld van geautomatiseerd Software Testen, van Unit Testen tot API testen en van functionele UI testen tot niet-functionele performancetesten. Ook het ontwikkel- en testproces wordt hierbij niet vergeten. De deelnemer maakt kennis met JMeter, Postman en Katalon Studio en doet hier verschillende oefeningen mee.
-
Snelstartgids Atom Lite en dingdata.nl
Met de M5Stack Atom Lite microcontroller en een hiermee gekoppelde sensor kan binnen minuten een werkende sensortoepassing worden gemaakt, door de data van de microcontroller naar de dingdata.nl te sturen. Het programmeren van de Atom Lite gebeurt in de visuele omgeving UIFlow, waarmee MicroPython programma's worden gemaakt. De gebruikte onderdelen worden toegelicht en er wordt aandacht besteed aan het gebruik van vaste waarden, variabelen, herhalingen, reageren op gebeurtenissen en het versturen van gegevens met HTTP.
-
Software Ontwerptechnieken
In agile softwareontwikkelprocessen is een effectieve communicatie binnen teams van belang om hoogwaardige en innovatieve softwareproducten te realiseren. Vaardigheden bij het vervaardigen en lezen van ontwerpproducten is daarom een vereiste voor ieder teamlid. In de cursus Software ontwerptechnieken worden veelgebruikte technieken gedemonstreerd, kan de deelnemer oefenen met het maken en lezen ervan en wordt duidelijk, wanneer een schrijf- of tekentechniek wordt toegepast.
-
Katalon Studio
Katalon Studio is een populaire alles-in-een ontwikkelstudio voor geautomatiseerde User Interface testen voor web- en mobiele applicaties. Katalon Studio maakt gebruik van de open source producten Selenium en Appium om verbinding te maken met browsers en apps op een veelheid aan platformen. Katalon Studio kan worden gebruikt om keyword-driven te automatiseren, maar het kan ook geprogrammeerd worden in Groovy en Java, of gebruik maken van testscenario's die zijn opgesteld in Gherkin.
-
Aan de slag met de Raspberry Pi 400
De Raspberry Pi 400 is de eerste echte 'Personal Computer' die de Raspberry Pi Foundation op de markt heeft gebracht. In een behuizing ter grootte van een klein toetsenbord is een snelle, universele Linux computer ondergebracht die vanuit de doos direct werkt. Met de meegeleverde muis, voeding en HDMI kabel sluit je de Raspberry Pi 400 aan op een televisie of monitor. Na een paar seconden opstarten is de Raspberry Pi 400 klaar voor gebruik en kun je aan de slag.
-
DevOps Fundamentals
DevOps is zowel een filosofie als een pragmatische manier van software ontwikkelen en beheren. Het werken met DevOps kent zijn oorsprong in de literaire roman The Phoenix Project en The DevOps Handbook van Gene Kim en Jez Humble e.a. Het DevOps mechanisme is gebaseerd op Lean, Kanban en Agile Development en maakt het besturen van de value stream een primaire dagelijkse missie. In de cursus DevOps Fundamentals staan de Three Ways, the flow, feedback en continuous learning and experimention centraal.
-
Traineeship Cloud Developer
In het traineeship Cloud Developer doet de deelnemer kennis en ervaring op met software ontwikkeling, agile werken in Scrum- en Kanbanteams, de open source gedachte en verschillende open source development- en dataprocessingtools. Er wordt veel in Python geprogrammeerd en het traineeship bevat niet alleen een introductiecursus programmeren in Python, maar zorgt er ook voor dat de deelnemer op een gedegen manier leert om software te ontwikkelen.
-
Testontwerptechnieken
Om te komen tot de testgevallen voor het handmatig of geautomatiseerd uitvoeren van testen is het nodig om deze te ontwerpen. Er zijn verschillende technieken om te komen tot testgevallen. Sommige ervan zijn heel formeel en vereisen een bepaalde vorm van documentatie als testbasis. In de cursus Testontwerptechnieken leert de deelnemer gebruik te maken van de meestgebruikte testontwerptechnieken, waarbij ook praktische testuitvoeringsoefeningen niet worden geschuwd.
-
Masterclass Elektronische componenten
Deze masterclass is een rondreis door de elektronica door een spreker die meer dan 30 jaar ervaring heeft in het ontwerpen, verkopen, bouwen en prototypen van en met elektronische onderdelen. Weerstanden en condensatoren, spoelen en transistoren, logische poorten en hybride IC’s, microcontrollers en printplaten, sensoren en actuators, behuizingen en montagematerialen: alles komt in deze masterclass ter sprake in een vloeiende presentatie met veel voorbeelden en uitstapjes.
-
Masterclass Spark en Hadoop
In deze masterclass maakt de deelnemer kennis met Spark en Hadoop, beide open source producten uit de Apache softwarebibliotheek. Spark en Hadoop zijn oplossingen die onderzoek en bewerking van grote hoeveelheden data mogelijk maken en doen dat beide op verschillende manieren met eigen voor- en nadelen. De deelnemer leert de toepassingsgebieden van beide producten en ziet voorbeelden van de combinatie van de sterke eigenschappen van Spark en Hadoop. Het ecosysteem waarin Spark en Hadoop floreren wordt in detail uit de doeken gedaan en tientallen toepassingen, omgevingen en databronnen, elk met hun eigen plek in dit ecosysteem, passeren hierbij de revue.
-
Masterclass LoRaWAN met The Things Network
Weinig andere draadloze technieken sluiten zo goed aan op de behoefte aan mobiel of op locatie toegepaste Internet of Things als LoRaWAN en The Things Network (TTN), met kilometers bereik en een laag stroomverbruik. En met de beschikbaarheid van een keur aan kleine, handige en eenvoudig toepasbare microcontrollers, kleine en grote antennes en verschillende accumogelijkheden staat niets de ontwikkelaar van internetgekoppelde sensoren meer in de weg om een fantastische toepassing te maken.
-
Datamining met Python
De cursus Datamining met Python sluit aan op onze cursus Programmeren in Python.
-
Masterclass Internet of Things
Het is tegenwoordig heel gewoon dat alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet. Elektronica is zo klein en goedkoop geworden dat zelfs een wasknijper een internetverbinding kan hebben. Je hoort in de media dagelijks over apparaten die verbinding kunnen maken met het internet en de voordelen die het Internet of Things voor de eindgebruiker biedt. Maar hoe gaat dat in zijn werk, iets met het internet verbinden? Wat is er allemaal voor nodig om een Internet of Things (IoT) toepassing te maken? En hoe test je dat, zodat het technisch goed werkt en voor de eindgebruiker voldoende meerwaarde oplevert? En waarmee kun je het best zelf met Internet of Things aan de slag?
-
Internet of Things met M5StickC en UIFlow
Een goedkope M5StickC met de grafische programmeeromgeving UIFlow is hét toegangskaartje tot het maken van eigen internet of things toepassingen.
-
Masterclass Machine Learning
Kunstmatige intelligentie en Machine Learning gaan hand in hand als het gaat om het beschrijven van de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van zelflerende en intelligente toepassingen. Van weersvoorspelling tot zelfrijdende auto's, Machine Learning is helemaal hip. Deze masterclass neemt de deelnemer mee op reis door de mogelijkheden van Machine Learning en laat zien, welke verschillende technologieën worden gebruikt en hoe deze technologieën helpen om nieuwe toepassingen mogelijk te maken.
-
Geschiedenis van Software Ontwikkeling
De geschiedenis van Software Ontwikkeling is een boeiende rit door de techniek achter alle hedendaagse computergestuurde hulpmiddelen.
-
Programmeren in C
De programmeertaal C is compact en overzichtelijk, met veel mogelijkheden die het een terechte basis doen vormen van diverse huidige, hogere programmeertalen zoals Java en PHP. Het leren programmeren in C zorgt voor een begripsvorming van programmeertalen die de hele carrière van een software engineer voordelen zal opleveren.