Programmeren in Pascal
Pascal is een programmeertaal ontworpen door Niklaus Wirth in de jaren ’70 bedoeld voor algemeen gebruik en dankzij de leesbare syntaxis en gestructureerde code geschikt voor educatieve doeleinden. Tegenwoordig is Pascal één van de vele programmeertalen waarin snelle, onderhoudbare applicaties kunnen worden ontwikkeld en is in de uitvoering veel sneller dan bijvoorbeeld Python en gestructureerder en veiliger dan C. In de cursus leert de deelnemer gestructureerd object-georiënteerd programmeren in Free Pascal en worden uitstapjes gemaakt naar het (oudere) Turbo Pascal 3.0.
Overzicht
Pascal is een programmeertaal ontworpen door Niklaus Wirth in de jaren ’70 bedoeld voor algemeen gebruik en dankzij de leesbare syntaxis en gestructureerde code geschikt voor educatieve doeleinden. Pascal heeft momenten van immense populariteit gekend met het oorspronkelijke UCSD Pascal, Borland’s Turbo Pascal, later Delphi voor Windows en het tegenwoordige Free Pascal. Pascal is een gecompileerde taal die net zo snel en capabel is als C en hiernaast objectgeorienteerd programmeren ondersteunt. Free Pascal met de Lazarus IDE biedt een geweldige manier om eenvoudig GUI-applicaties te ontwikkelen op een manier die niet veel andere programmeertalen ondersteunen. Met Pascal is alles te doen wat met C kan, maar dan gemakkelijk, gestructureerd en veilig.
Lesprogramma
Lesprogramma
- 6 Sections
- 38 Lessons
- 26 weken
- Inleiding in PascalIn dit deel kijken we naar waar Pascal vandaan komt en hoe er nu mee gewerkt kan worden.9
- Syntaxis van de programmeertaalIn dit deel kijken we in de diepte naar de syntaxis en mogelijke taalconstructies.7
- Procedures en functiesIn dit deel kijken we naar de mogelijkheden voor gestructureerd programmeren.6
- Arrays en recordsIn dit deel kijken we naar arrays en de mogelijkheid om zelf complexe datastructuren te maken.5
- Klassen en objectenIn dit deel kijken we naar object-georiënteerd programmeren.10
- Typeringen, constraints en containersIn dit deel kijken we naar typeringen en beschouwen we een keur aan algoritmes die in Pascal ontwikkeld kunnen worden.1